• Deze website gaat verdwijnen! Bestel nu via de nieuwe website!
  • Nieuwe website: Oplayjo.com!
  • Toch downloads besteld? Levertijd = 3 dagen
  • Bestellen niet meer mogelijk vanaf 1 juni 2023.

Planningtips voor leerkrachten

Gepubliceerd op 5 juni 2020 om 20:10

Het schooljaar is meestal gevuld met verschillende thema's, maar ook met heel wat school- en klasevenementen. Hoe bewaar je het overzicht en wat plan je wanneer? 

Hier zijn 7 praktische tips die ik zelf toepas. 

1. Schoolagenda


Wat zeker niet mag ontbreken is een handige schoolagenda. Dit kan op papier zijn, maar ook digitaal. Persoonlijk verkies ik het liefst op papier. Een agenda is iets persoonlijks, het moet volledig aansluiten bij hoe jij graag plant en hoe jij het best overzichtelijk kan werken. Zelf gebruik ik al 3 jaar een PERSONAL PLANNER.

Een echte aanrader voor iedereen!

 

Wat is er nu zo goed aan? Wel gewoon...alles! Hij is volledig personaliseerbaar en kan je volledig op jouw maat samenstellen. Zo kies je zelf de kaft, de kleuren, de indeling, de startdatum, de accessoires ( latje, elastiekje, extra hoesjes, stickers), maar ook welke pagina's je in je agenda wilt. Zo kan je een adressenlijst, spelletjes, lege bladen toevoegen, maar sinds kort ook BUDGET en WORK-OUT planners en er zijn zelf pagina's voor leerkrachten en studenten

Zeker dus een kijkje nemen op www.personalplanner.com 

Ik gebruik ook de stickers van LauraLisaStickers om te plannen. https://www.llplannerstickers.nl/

Wie graag wilt zien hoe ik mijn agenda gebruik, laat gerust iets weten.

2. Post-its


Post-its zijn heel erg gemakkelijk als voorbereiding om te plannen. Je weet dat je iets moet plannen, maar wanneer zal je dit nu gaan doen? Daar ben je nog niet zeker van.

Schrijf het op een post-it en kleef het in je agenda of op je kalender. Je kan deze altijd verhangen als je niet zeker bent van de datum. Pas wanneer je zeker bent, plan je het pas in. Dit is zowel geschikt voor school- en klasevenementen, maar ook voor thema's. 

3. Blanco themafiches


Je gaat een nieuw thema uitwerken, maar wat zal je er nu allemaal inzetten en waarrond ga je werken?

Het start allemaal met een brainstorm, alleen of samen met de kleuters. Maak een standaard blanco brainstormfiche waarbij je alles gaat opschrijven dat in je opkomt rond het thema. Je kan dit onderverdelen in activiteiten, verrijking, deelthema's, extra's, materialen, ...

Ook handig is een blanco verrijkingsfiche. Een fiche die per hoek is ingedeeld, je noteert de verrijkingen die je zal doen in dat thema bij de juiste hoek. Zo heb je ook meteen een overzicht in welke hoek je nog geen verrijking hebt. 

4. Weekschema


Maak een duidelijk weekschema in horizontale ligging en hang die op in je klas. Zo heb je meteen een overzicht wat je gepland heb.

5.Gebruik kleuren 


Maak gebruik van kleuren in je weekschema. Elk kleur staat voor een ontwikkelingsgebied. Zo zie je meteen welk ontwikkelingsgebied veel voorkomt en welke je nog tekort komt. Het is meteen handig om  dezelfde kleuren te gebruiken die voorkomen bij de doelen. 

6. Gebruik prentjes 


Door gebruik te maken van prentjes maak je je planning visueler. Je weet meteen zonder te lezen wat je gepland hebt. Dit is gemakkelijk te doen voor vaste momenten. Zo kan je bij het fruitmoment een appel gebruiken, bij toiletbezoek een toilet, de middagpauze een boterham en naar huis gaan een boekentasje. Als je werkt op papier, dan zou het wel handig zijn, moest je hiervan stickers hebben. 

7. Vaste momenten in een thema


Plan gedurende een themaperiode altijd 3 vaste momenten in en plan deze altijd op hetzelfde moment. 

Bij de start van het thema plan je een brainstormmoment met de kleuters en bij het einde van een thema plan je een terugblikmoment. Op vrijdagnamiddag is een vast observeermoment ook ideaal, wat je normaal tussen de activiteiten doet en soms te weinig tijd voor hebt. Op deze manier heb je een aantal momenten in je thema die rust kunnen creëren. 

Ik hoop dat jullie als leerkrachten iets hebben aan mijn tips.

Veel planningplezier! 

 

Jolien


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Sharon Van de Weyer
3 jaar geleden

Beste Jolien

Ik las net je berichtje over de "Personal planner". Ik zou het erg fijn vinden om te zien hoe jij jouw planner gebruikt.
(Ik las dat je hiervoor een berichtje mocht sturen).

Zou je het zien zitten om me hier enkele voorbeelden van te tonen?

Alvast bedankt!

Groetjes Sharon