Bestellen kan via de nieuwe website: oplayjo.com!

Klasversiering


Hier zijn enkele mogelijkheden om de klas te versieren in dit thema.

- prenten van dieren met bijhorend ei

- verschillende soorten eieren 

- witte ballonnen die eieren voorstellen

Klasverrijking


Zandtafel

 

Materiaal: plastic dieren ( krokodil, schildpad, struisvogel,...) in groot en klein, plastic eieren ( die open kunnen gaan),..

Activiteiten


 

Wiskundige activiteiten


Eierspel

Het spel is een variant op het spel ' Jakkiebak Kippenkak'. 

Het spel wordt gespeeld door 4 kleuters. 

De kleuters hebben elk een dier als pion en zetten deze op een willekeurige positie op de cirkel. Men draait een geel kaartje om, als dit kaartje hetzelfde is als het kaartje dat voor zijn pion ligt mag hij een stap vooruit. Wanneer er voor je een pion staat, moet men kijken naar het kaartje voor de pion. Als je wordt ingehaald, ben je eruit. 

Uiteraard staan er op de kaartjes allemaal eieren van dieren.

Wero - activiteiten


Waarneming ei

Laat de kleuters kennismaken met verschillende eieren. Een aantal mogelijkheden zijn: kippenei, struisvogelei, emoei - ei, kwartelei, ...

Laat hun de verschillende eieren met elkaar vergelijken en doe vervolgens een aantal activiteitjes met het kippenei.

Je kan vastgekookte eitjes laten pellen om er eiersalade mee te maken. Je kan hun eitjes laten scheiden met een eischeider of vastgekookte eitjes laten snijden met een eisnijder,...

 

Wero - activiteiten ( Proefjes)


Proefjes met een ei

Proefjes met een ei zijn erg spannend en leerrijk. Hier zijn er een aantal.

 

  1. Verschil tussen gekookt en rauw ei: Laat een gekookt en een rauw ei tegelijkertijd draaien. Het ei dat het langste blijft draaien is het gekookte ei. Dat komt omdat bij een rauw ei zitten de onderdelen nog los van elkaar waardoor deze botsen en het ei trager gaat draaien.
  2. Ei laten rechtstaan: Laat de kleuters proberen om een ei te laten rechtstaan. Uiteraard zal dit niet lukken. Laat het ei tenslotte rechtstaan op een hoopje zout. Maar zal het ei blijven rechtstaan als je het zout nu wegblaast? ( Ja) Dit komt omdat het ei stabiel wordt gehouden door een paar korreltjes zout.
  3. Ei laten drijven of zinken: Laat een ei vallen in een glas water. Wat zal het ei doen, drijven of zinken? Het ei zal zinken. Voeg vervolgens een aantal lepels zout aan het water toe. Nu gaat het ei drijven. Dit komt omdat zout water zwaarder is. 
  4. Ei in azijn: Steek een ei in azijn in een bokaal en laat het een paar dagen zitten. Kijk elke dag wat er juist veranderd. De schaal zal gaan oplossen en je kan het ei nu zien zitten. Het ei is omgeven door het lichte vliesje dat aan de binnenkant van de schaal hangt. Doordat dit doorzichtig is kan je de eidooier zien zitten. Knip vervolgens het vliesje kapot. De schaal lost op doordat deze van kalk is en azijn ontkalkt.

FotogalerijOp zoek naar nog meer ideeën?